Kétféle vitamin létezik: vannak zsírban oldhatóak és vízben oldódóak. A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes tárolni és elengedhetetlen számos folyamat megfelelő működéséhez. A K-vitamin nagyon sok ételben megtalálható, de kiegészítők formájában is hozzájuthatunk. Hiánya ritka, de előfordul. De mégis mi haszna van ennek a vitaminnak?
VÉRALVADÁS
A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha a vérben nem képződnének vérrögök, akkor az életveszélyes állapotot okoznak. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. A K-vitamin olyan erős, hogy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani.
A CSONTOK NÖVEKEDÉSE ÉS KARBANTARTÁSA
A csontok növekedéséhez és regenerálásához a szervezet több vitamin is használ. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat. Egy 1999-es tanulmány bebizonyította, hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a megnövekedett csípőtáji törésekkel.
SEJTNÖVEKEDÉS
A K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, ami nagyon fontos a sejtek növekedéséhez és termelődéséhez. A K-vitamin tehát a sejt életében is fontos szerepet játszik. A K-vitamin ezenkívül különösen fontos az idegsejtek egészségének megőrzésében.