60 db szuperfinom instant gyógynövényport tartalmazó étrend-kiegészítő gyógynövénykapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
Az articsókalevél hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai::
2. Támogatja az emésztőnedvek elválasztását, elősegíti az egészséges emésztést.
3. Támogatja a máj egészséges működését és az epefolyadék normál áramlását.
1. A normál koleszterin- és vérzsírszintet, valamint a szív- és érrendszer egészségét támogató hatása
- Az articsókalevél-kivonat összetett hatása révén járul hozzá a koleszterinszint-csökkentéséhez. A hatás egyrészt az epetermelés fokozásával alakul ki. Az epefolyadék ugyanis nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz. Kiválasztásának fokozásával csökken a máj koleszterinkészlete, ami a vérben lévő koleszterinből pótlódik, ezáltal csökkenti annak szintjét. Az articsókalevél hatóanyagai (luteolin, cinarozid) egyúttal gátolják a koleszterin termelődését. A vizsgálatokban a gátló hatás összefüggést mutatott az elfogyasztott articsóka levél kivonat mennyiségével (Gebhardt, Kraft).
- Az articsókalevél kivonatával több eredményes klinikai vizsgálatot végeztek. Egy 2000-ben végzett kutatásban 143 felnőtt vett részt, akiknek a koleszterinszintje magasabb volt, mint 7,2 mmol/l. A kezelésben részt vevők egyik fele articsóka-kivonatot, míg másik felük placebót (hatóanyag nélküli készítményt) kapott. A kutatók ezzel biztosították, hogy a megfigyelt hatás kizárólag az articsókalevél-kivonatra legyen visszavezethető. A kutatók hat hét elteltével értékelték az eredményeket és megállapították, hogy az articsókalevél-kivonatot szedők esetén 23%-al csökkent a LDL-koleszterin szintje, míg a placebót szedőknél csupán 6,3%-kal (Englisch).
- Más vizsgálatok igazolták, hogy az articsókalevél-kivonat hatása kizárólag megemelkedett LDL-koleszterint esetén érvényesül. 5,2 mmol/l koleszterinszint alatt nem tapasztalható jelentős hatás (Petrowicz, Pittler).
- A koleszterinszint csökkentő hatást az articsóka leveléből kivont cinarin esetében is bizonyították, csökkenés mértéke 20% és 31% között volt. A kutatásokban a cinarin jelentősen (24%-kal) csökkentette a vérzsírszintet is (Weiland, Mars).
- Az articsókalevél kivonata a koleszterin- és vérzsírszint csökkentésén kívül az érfalak rugalmasságának megőrzésével is hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez (Lupattelli, Li).
2-3. Emésztést támogató, valamint a máj és epe egészséges működését elősegítő összetett hatása
- Az articsókalevél-kivonat májvédő (hepatoprotektív) hatását sejttenyészetekben és állatkísérletekben is igazolták. A májvédő hatás az articsóka levél antioxidáns polifenoljaira és flavonoidjaira vezethető vissza, így a kávésavra, a klorogénsavra, a cinarinra, a cinarozidra és luteolinra (Gebhardt, Kraft, Adzet).
- A kivonat jelentősen növeli az emésztőnedvek, főképp az epefolyadék elválasztását. Az epefolyadéknak nagy szerepe van a méreganyagok semlegesítésében és a zsírok emésztésében. Csökkent termelődése esetén puffadás, felhasi fájdalmak, fokozott bélgázképződés, teltségérzet, székrekedés, rossz közérzet alakul ki.
- Az articsókalevél-kivonat hatását irritábilisbél-szindróma (IBS) esetén is tanulmányozták. A kivonatot 208 felnőtt szedte hat héten keresztül, a vizsgálat végén az IBS tünetei a kezelt betegeknél jelentősen csökkentek (Bundy).
- Egy másik vizsgálatban 553 IBS-ben szenvedő beteg vett részt. A betegek jelentős javulást tapasztaltak tüneteikben a 10 napos kezelés után. Mind a betegek, mind az orvosok 88 százaléka jónak vagy kiválónak értékelte az articsóka-levél kivonat eredményességét az IBS kezelésében. A betegek 86%-a értékelte kezelést jobbnak, mint a korábbi terápiákat (Walker).
- Az articsóka hatását vizsgálták funkcionális diszpepszia, illetve ismert, az epetermelés zavarával összefüggő emésztési panaszok esetén is. A betegek a kezelést megelőzően hányingerről, hányásról, szélgörcsökről és hasi fájdalmakról számoltak be, amelyek a kezelés végén jelentősen csökkentek. A javulás a kezelést követő 2-8 hét elteltével jelentkezett (Kraft, Marakis, Holtmann).
Articsóka a népgyógyászatban
- Az articsóka levelét vércukorszint-csökkentőként, epehajtóként, vizelethajtóként használják. Emellett alkohol okozta másnaposság, émelygés, vérszegénység, ízületi gyulladás, májgyulladás, sárgaság, epekövek megelőzése és a vérnyomás-csökkentés is a népi felhasználás része.