visszatérő fertőzéseknél pl. bakteriális, vírusos, gombás fertőzések kiújulásának megelőzésére.
Gyulladáscsökkentőként (2)
ízületi gyulladásoknál csökkentheti a reumatikus fájdalmakat,
bélgyulladásoknál, helyreállíthatja a gyomor- és béltraktus zavarait,
egyéb gyulladásoknál is jótékony hatású lehet.
Daganatos betegségeknél (3)
kiegészítő terápiaként az immunrendszer erősítésére,
a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére,
áttétképződés esélyének csökkentésére.
Javíthatja a vérképet, hisz magas ásványi anyag és nyomelem tartalmának köszönhetően elősegíti a vérképzést.
Idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a dél-amerikai szakemberek a tea fogyasztását ajánlják még
rossz hangulat,
álmatlanság esetén.Kúraszerűen 6 hétig fogyasszunk belőle naponta 1-1,5 litert, majd 4 hét szünet után újra kezdhetjük inni.Lapacho tea elkészítése: 1 liter forró vízbe 1 púpos evőkanálnyi teát tegyünk, majd 20 percig főzzük, hiszen a növény kérgét használjuk fel teaként. Hagyjuk állni, szűrjük le, majd hűlés után fogyaszthatjuk, lehetőleg édesítés nélkül.