A Só egy ősi orvosság!

A Só egy ősi orvosság!

A só minden élőlény számára életfontosságú. Ez különösen érvényes asztmás, allergiás és autoimmun megbetegedésekre. Víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását.

A víz, a szállító szerepét betöltve a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket távolítja el. A sejten belüli víz háztartásért a kálium felelős, mennyiségbeli arányában. A növényvilágban a gyümölcsök húsának keménysége is a kálium által megkötött víztől függ. A napi ételeink sok káliumot tartalmaznak, az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek formájában, de sót szinte alig. Ezért fontos a só mindennapos utánpótlása.

A só vizet von el a sejtekből, így biztosítja a sejten kívüli víz háztartást. Szerveztünkben alapjában véve két “tenger” van az egyik a sejten belüli, a másik a sejten kívüli. Az egészségünk e két “tenger” egyensúlyától függ. Ezt tudjuk biztosítani elegendő víz bevitellel, káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint a természetes só fogyasztásával.

Ha nem veszünk magunkhoz elegendő vizet, vízhiány lép fel. Ebben az esetben a szervezet a sejten kívüli víz háztartásból veszi el a szükséges vizet, a vízhiányban szenvedő sejtek életben tartásához. Végszükség esetén a szervezet, a sejten kívüli vízből képes az életfontosságú sejtekbe vizet bepréselni.

Az extracelluláris víz mennyiséget a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: a vesének parancsot ad sót visszatartani, ami a sejten kívüli vizet megköti,tehát az ödéma (vizenyő) kialakulásáért a vízhiány a felelős.

Ha az intercelluláris víz mennyiséget krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek bepréselni, ezzel együtt növelni kell a bepréseléshez szükséges nyomást. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik magas vérnyomás formájában. A felgyülemlett víz később okozhat tüdő ödémát (asthma-cardiale) is.

A terápia ezeknél a betegségeknél a vízhiány megszüntetése.

A víz felvételével a szervezetet nem szabad túl terhelni, hanem lassan, szakaszosan kell inni, addig míg a vizelet mennyisége megegyezik a bevitt víz mennyiségével. Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetünkből.

Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyő folyadékot visszatartani. Így meg tudunk szabadulni a szövetekben (óvintézkedésként, vízhiány miatt) megkötött víztől.

Ne szedjünk vízhajtót, a víz a legjobb vízhajtó szer (diureticum).

A só csodás hatásai

A sónak a szervezetünkben a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például:

  • A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót.
  • A só védi a sejteket, és különösen az agy sejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra, a túltengésben lévő savak leépítésére és azoknak vizelettel történő kiválasztására. Ha a szervezet sóban szegény egyre jobban elsavasodik.
  • A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt lítium a sót próbálja meg helyettesíteni.
  • A só fontos szerepet tölt be az agyban a szerotonin és a melatonin-szint állandóságának a fenntartásában. Ezek szabályozzák közérzetünket, mint pl.: önbizalom, pozitív gondolatok. Így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket. Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor mint természetes antioxidánsok eltávolítják a mérgező salakanyagokat, így nem kell az esszenciális aminosavakat, mint pl. a triptofánt és a tirozint a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a triptofán szükséges a szerotonin, melatonin és triptamin képzéséhez.
  • A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek un. anaerob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a só megnöveli a vér mennyiséget, akkor a keringő vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert.
  • A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.
  • A só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz : só aránya nagyon fontos. Egy só szegény táplálkozás magas víz fogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse.
  • A só fontos alvás zavaroknál, egy természetes altató.
  • Cukorbetegségnél a só segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat.
  • A só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában.
  • A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához.
  • A só tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (pl. asztma, tüdőtágulás, és cisztás fibrózis esetén)
  • A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.
  • A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.
  • A só a köszvény és az ízületi gyulladás megelőzésében fontos szerepet tölt be.
  • A só megakadályozza az izomgörcsöket.
  • A só megakadályozza a túlzott nyáltermelést. Túlzott nyáltermelés só hiányt jelez.
  • csontritkulás – egyes esetekben – a víz és a só hiányára vezethető vissza.
  • Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.
  • A só fontos a libidó megőrzésében.
  • A só segít a toka csökkentésében. Ugyanis, a só hiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést, valamint hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények víz áteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is víz áteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze.
  • A só megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől.

Asztmásoknál fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a só, olyan káros a sok kálium. A magas kálium tartalmú gyümölcsök (pl. narancs, banán), sportitalok asztma rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a nátrium és a kálium egyensúlyát fenntartsuk. Sportolás előtt egy kevés só megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.

Forrás: Dr.med. Fereydoon Batmanghelidj: “A Tested Vízért Kiált!” c. könyve, 13. fejezet: Életfontosságú ásványok (Mandala-Véda Könyvkiadó), hivatkozás: hunza.hu/so3.php

(forrás: WellDorado )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.